maandag 11 juni 2012

Tante's Sambal Trassie

Hier dan eindelijk een sambal recept om je gekookte groenten die toegevoegde 'swing' te geven: Sambal Trassie.

Een van mijn zoveeeeeeeeeeeeele happy Tante's is gek van Sambal Trassie. Ze doet deze Sambal op haar groente, haar vlees, haar vis; ze gebruikt het bij al haar hoofdgerechten.

Sambal Trassie
Bereidingstijd: tot 30 minuten
Sambal Trassie
Wat heb je nodig?
* 3 tot 4 verse asem of tamarinde pitten of sap van een halve citroen
* 1 flinke theelepel trassie (=garnalenpasta)
* 1 of 2 grote hete pepers
* 3 tot 4 sjalotjes of 1 flinke ui
* 2 flinke tomaten
* eventueel 1 tot 2 theelepels azijn als je de sambal nog goed wil houden na drie dagen
* eventueel halve theelepel suiker

Benodigdheden Sambal Trassie
Op bovenstaande foto zie je verse tamarinde of asem nog in het vel (het bruine konkelige rupsachtige ding in het midden boven). Wat is asem? Hier vind je een duidelijke uitleg, onmisbaar in de Javaanse keuken. Ontvel de asem en gebruik de hele pitten, doe deze in een kom of diep bord.
In plaats van asem kun je het sap van een halve citroen gebruiken.

Snij de uien, tomaten en pepers superfijn en doe ze ook in de kom of het bord.

Linksonder bovenstaande foto zie je trassie of garnalenpasta. Ook onmisbaar in de Javaanse keuken.
Hier weer een uitleg wat trassie eigenlijk is.

Je kunt eventueel een halve theelepel suiker toevoegen om de pittigheid van deze sambal wat te verzachten. Ik gebruik zelf geen suiker.

Als je de sambal langer dan een dag of vier wilt gebruiken, doe er dan ook 1 tot 2 theelepels azijn bij. Zonder azijn blijft je sambal een dag of vier goed in de koelkast.

Alles goed mengen en klaar is je sambal.

Heerlijk met groente en rijst.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten