'Oma'-kip
Bereidingstijd: 30 minuten tot 1 uur
Surinaams Javaans Gestoofde Kip |
Benodigdheden voor Surinaams Javaans Gestoofde Kip |
* 1 citroen
* kleine ui
* 2 tot 3 teentjes knoflook
* 2 takjes selderij en 1 takje selderij voor garnering
* 1 afgestreken theelepel tomatenpuree
* 3 eetlepels zoete ketjap
* een halve theelepel zout
* een halve theelepel zwarte gemalen peper
* plus minus 10 / 15 cm verse gember
* plus minus 10 / 15 cm verse laos
* 1 gedroogd salamblaadje
* 2 eetlepels olie
Halveer de citroen. Was de kip met de citroen. Laat de kip vervolgens uitlekken in een vergiet. Wacht totdat de kip droog is, voordat je verder gaat. Of je kunt de kip droog deppen met keukenpapier.
Snij de ui, 2 takjes selderij en de teentjes knoflook superfijn.
Snij de verse gember en laos in ringen.
Neem een pan. Ik gebruik het liefst een wok en doe alle benodigdheden in de pan:
fijngesneden ui, knoflook, selderij, tomatenpuree, ketjap, zout, peper, gember, laos, olie en salamblaadje in de pan. Vergeet de kip niet! Doe de pan op een zacht vuurtje met een deksel op de pan.
Controleer de pan na een minuut of 10, 15. Draai het vlees om. Als het vocht borrelt, zet het vuur op maximaal totdat het vocht weer kookt en draai het vuur vervolgens weer op minimaal zacht.
Laat het vlees nog een minuut of 30 zacht sudderen. Als garnering breek je een takje selderij in twee: op je kippenvlees. Smullen met rijst en een groentengerecht.
Tip: gebruik Kaki Tiga (Indonesisch) of Dri Foetoe (Surinaams) Ketjap (soya saus):
Zoete Ketjap |
Bedankt, Oma, we missen je :-( !
Zo lekker
BeantwoordenVerwijderen'Oma Kip' is like coming home! Verrukkelijk!
BeantwoordenVerwijderen