dinsdag 17 juli 2012

HOT Sambal Bami

Voor bijna ieder gerecht heeft de Surinaams Javaanse keuken een speciale sambal.

Mijn laatst gepubliceerd recept is  het recept voor bami. Voor bami hebben wij ook een speciale sambal. Mijn moeder en mijn Tante M. maken de beste smakelijkste sambal voor bami.

Hier is hun (gecombineerd) recept.

HOT Sambal Bami


HOT Sambal Bami
Bereidingstijd: minder dan 30 minuten

Wat heb je nodig voor Sambal Bami?
* 2 hete pepers
* 1 kleine ui
* 2 teentjes knoflook
* trassie (een blok van 1 cm bij 1 cm bij 1 cm) in plaats van zout
* eventueel een snufje zout als je de sambal niet zout genoeg vindt
* eventueel een halve theelepel bruine basterdsuiker (om de pittigheid van de sambal wat te verzachten)
* 1 blaadje salam
* ongeveer 10 cm laos
* een flinke eetlepel tomatenpuree
* 1 flinke verse tomaat
* 1 eetlepel olie
* eventueel scheut water

Was eerst de pepers en haal de pitten weg.
Snij de pepers heel erg fijn.

Snij de kleine ui, de tenen knoflook en de verse tomaat superfijn.

Snij de laos in groffe plakken.

Laat een eetlepel olie in een pan heet worden en bak de fijngesneden ui en knoflook bruin.
Vervolgens doe je  een flinke eetlepel tomatenpuree, de fijnsneden tomaat, het blaadje salam, de plakken laos en trassie in de pan.

Laat de boel een minuut of vijf op hoog vuur flink bakken terwijl je blijft roeren.

Schat zelf in of je een scheut water in de pan kan gebruiken (als de boel gaat plakken aan de pan).
Doe het vuur dan op een laag pitje totdat de sambal een beetje dikker wordt.

Proef je sambal. Je kan eventueel een snufje zout en bruine basterdsuiker toevoegen. Ik laat suiker meestal achterwege met koken, maar het is een Javaanse gewoonte. Als ik suiker gebruik, vervang ik bruine basterdsuiker met een natuurlijke vervangingsmiddel voor suiker (bijvoorbeeld Xylitol).

De bovengenoemde hoeveelheid aan benodigdheden is goed voor 2 tot 4 personen.

Je kunt de sambal nog een dag of vier goed houden in de koelkast in een afsluitbaar bakje.

HOT HOT HOT :-)





3 opmerkingen: