dinsdag 29 mei 2012

Javaanse Oseng-Oseng ofwel Roerbakken

Oseng-oseng betekent roerbakken in het Nederlands.
Ik heb altijd de volgende basis-ingrediënten in huis voor het geval ik verlang naar het eten van 'thuis'. En dat is gelijk ook de betekenis voor mij als ik zin heb in 'oseng-oseng': heimwee naar 'thuis'.
Je groente kun je bijvoorbeeld roerbakken.

Javaanse Groente Oseng Oseng
Bereidingstijd: minder dan 30 minuten

Wat heb je nodig?
* 1 kleine fijngesneden ui
* 2 of 3 fijngesneden knoflook
* 1 kleine fijngesneden tomaat
* 1 of 2 Maggi (groente) bouillonblokjes of snufje zout (maximaal een theelepel)
* eventueel donkerbruine basterdsuiker (1 theelepel)
* 1 of 2 eetlepels zonnebloemolie
* eventueel pepers
* wok of een gewone pan
* groente die je in je oseng-oseng wil hebben, grof gesneden
* eventueel wat water (een of twee eetlepels)

Paar oseng-oseng benodigdheden


Ik ben dol op knoflook, dus ik gebruik een halve bol in plaats van twee of drie teentjes! Ik weet het: je gaat wel flink meuren.

Maggi bouillonblokjes


Sinds ik op de 'gezondheidstoer' ben en de inhoud van Maggi bouillonblokjes onder de loep nam (bevat MSG = Mono Sodium Glutamate ofwel (synthetische) smaakversterker), heb ik deze blokjes vervangen door zeezout. De Maggiblokjes gebruikte ik voorheen in plaats van zout. Je hoeft niet zoveel zeezout te gebruiken. Zeezout is zouter dan de gewone tafelzout. Himalaya zout schijnt het beste en gezondste te zijn.
Over deze Maggi bouillonblokjes kun je hier meer lezen.

In plaats van palmsuiker (gula jawa) wordt in de Surinaams Javaanse keuken ook wel bruine basterdsuiker gebruikt. Ik gebruik zelf geen bruine basterdsuiker, omdat ik de donkerbruine variant hier in de UK niet kan krijgen! Wel palmsuiker, maar suiker kun je gewoon achterwege laten, dat doe ik zelf dus ook sinds ik niet meer in Nederland woon.

En in plaats van zonnebloemolie gebruik ik koudgeperste olijfolie, in het kader van mijn 'gezondheidstoer', ahum.

Oh en... als je je oseng-oseng pittig wil hebben, snij dan ook een pepertje of twee fijn.

Doe de olie in de pan. Wanneer het heet is, bak de fijngesneden uien en knoflook bruin. Daarna gooi je eventueel je fijngesneden peper erbij. Pas op, de geur is nyegrak (penetrerende peperwalm)! Na een minuut of twee gooi je de tomaten erin, verkruimel je de Maggiblokken of voeg je zout toe en eventueel bruine basterdsuiker.
Nu kun je je groente of dat wat je roerbakken wil in de pan.
Roerbakken doe je kort, ongeveer 5 tot 10 minuten. Als je met een vork door de groente kan prikken, is je roerbak klaar.
Roerbak je groente, dan hoef je geen water toe te voegen. In groente zit voldoende water. Maar je kunt een eetlepel of twee water toevoegen, als je dat lekker vindt.


Mijn Oseng-Oseng
Bereidingstijd: 5 tot 10 minuten


Als je ooit in Londen bent en je bent in Soho (China Town in Centraal Londen), dan mag je een bezoek aan Wong Kei Restaurant niet missen. 'Wongky' betekent ook vreemd of niet correct in het Engels (slang). En je voelt je ook een beetje misplaatst in eerste instantie als je daar bent: a proper alien. De bedieners zijn niet vriendelijk, soms ronduit onbeschoft. En vaak word je aan tafel geplaatst met 'vreemdelingen'. Maar het eten is fantastisch!

Mijn groente oseng-oseng geïnspireerd door Wong Kei:

Wat heb je nodig?
* halve bol teentjes knoflook
* olie (zonnebloem of olijfolie, zo'n eetlepel of twee)
* 5 cm verse gember
* snufje zout, maximaal een theelepel
* wok of pan
* grof gesneden groente

Snij de knoflook fijn. Schil de gember en snij deze ook fijn.
Warm de olie op in de wok of pan. Wanneer de olie heet is, gooi de fijngesneden knoflook en gember in de pan. Gooi er zout bij wanneer de knoflook bruin is en nu de groente erbij.


Happy oseng-oseng :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten