maandag 28 mei 2012

Meester 'Rooie Biet'

Waar ik aan denk als ik aan rode bieten denk?

In eerste instantie denk ik aan de, bij ons thuis, niet zo populaire leerkracht, die vlot lerende kinderen voortrok, op onze basisschool. Mijn zus noemde hem 'rooie biet' naar zijn kleur haar. Ze kon hem niet uitstaan, vooral door het onrecht dat hij sommige kinderen aandeed. Ik kan niet ontkennen dat hij sommige kinderen fysiek en verbaal hardhandig aanpakte. Ik had wat minder moeite met hem. Dat kwam, aldus mijn zus, omdat ik een zijn lievelingetjes was.

Verse rode bieten

Thuis aten we geen rode bieten. Rode bieten bestaan niet in mijn geboorteland Suriname, dus mijn moeder schotelde het ons nooit voor.
Toen ik op mezelf ging wonen, at ik wel regelmatig kant-en-klare gekookte rode bieten in salades.
Mijn huisgenote (zij heeft trouwens ook rood haar!) bracht ook vaak ingemaakte rode bieten van haar moeder mee wanneer ze terugkwam van een weekend 'boerderij'.
Ik heb pas van een vriendin hier in Engeland - waar ik op het moment woon - geleerd, hoe ik van verse rode bieten een heerlijk gerecht kan maken: door ze te grillen met een klein beetje olijfolie, heel veel geperste teentjes knoflook, een snufje zout en noten.

Meester 'Rooie Biet'
Bereidingstijd: minder dan 30 minuten

Wat heb je nodig voor 1 persoon?
* 1 verse rode biet
* olijfolie
* knoflook
* zout
* eventueel peper
* noten naar keuze (pijnboom, pompoen, zonnebloem, etc.)

Ik hou gewoonlijk aan: 1 rode biet per persoon.
Schil en was de rode bieten. Snij ze vervolgens in kleine partjes en zet ze in een ovenschaal.
Pers teentjes knoflook over de bieten. Ik gebruik zelf heel veel knoflook. Voor 1 rode biet pers ik 3 tot 4 teentjes knoflook.
Gooi een klein beetje olijfolie over de partjes rode bieten, voeg voor de smaak wat zout en eventueel peper toe en strooi wat noten over de bieten. Zelf gebruik ik pijnboom-, pompoen- en zonnebloempitten.

Hoplakee: ovenschaal onder de grill. Als de bieten na een tijd (ongeveer 5 minuten) wat donkerder zijn gekleurd, draai ze dan om (weer ongeveer 5 minuten).

Daar. Eet smakelijk.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten